Zorgvoorziening Villa Quercus

Achter villa de Eik in Amersfoort is in opdracht van Stichting de Opbouw een nieuw villa Quercus gebouwd. Deze kleinschalige huisvesting is bestemd voor twee woongroepen van zeven psychogeriatrische bewoners. De woonkamer bevindt zich nabij de voordeur en heeft uitzicht richting de straat en de entree. De bewoners hebben allen ruime kamers met individueel, rolstoeltoegankelijk sanitair. Het nieuwe gebouw is gekoppeld aan een oude villa via een transparante, multifunctionele ruimte.

De uitstraling van de nieuwbouw past bij de villa, maar is bewust uitgevoerd in andere materialen en met een moderne detaillering. Dit voorkomt dat de panden als een blok gaan werken, wat de sfeer van de oude villa niet ten goede zou doen komen. De gekeimde gevel geeft, in combinatie met een zinken verlaagde kap, een klassieke rustige sfeer welke doet denken aan een oud koetshuis. De statige entree wordt benadrukt door een zinken omlijsting welke ook rond de dakkapellen werd toegepast.

Bij de afwerking en inrichting is rekening gehouden met de oudere doelgroep. Om een zo huiselijk mogelijke sfeer te verkrijgen is gekozen voor een houtprint op de vloer in combinatie met enkele behangwanden in de gang en woonkamer. De sfeer doet denken aan de woonkamers van oude villa’s. De multifunctionele ruimte doet door het gebruikte materiaal en door de transparantie denken aan een oude oranjerie.