Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Door duurzaam te bouwen en te ondernemen wordt verspilling van energie en grondstoffen voorkomen en hergebruik gestimuleerd. Vele projecten zijn reeds succesvol afgerond waarbij duurzaamheid een zeer belangrijk speerpunt was. 

Zo hebben wij in Markelo en Delden een van de meest duurzame kindcentra van Europa ontworpen en gerealiseerd. Er is binnen het ontwerp reeds rekening gehouden met de ligging ten opzichte van de zon, duurzaamheid, circulariteit, energie & onderhoud, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het gebouw is onderhoudsarm en NOM (Nul-op-de-Meter) gebouwd met lage jaarlijkse huisvestings- en nagenoeg geen energielasten. Het gebouw is voorzien van verduurzaamde houten gevelbekleding en Pavatex als isolatiemateriaal. Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased- en circulaire materialen. Grote overstekken weren directe zoninval in de seizoenen dat dit niet gewenst is. Vanuit de duurzame innovaties is, voor het eerst in Nederland, koeling middels geluidsgolven door Sound Energy toegepast. De meer dan 400 zonnepanelen zorgen voor de benodigde energiebehoefte. Het onderwijsgebouw voldoet hiermee aan Frisse scholen klasse A en heeft een EPC van -0,002, een GPR van 9,1 gemiddeld en eenenergielabel A++++.   

In Ulft is het project 32 Nul-op-de-Meter woningen aan de Drulaan genomineerd als één van de zeven beste projecten bij het Lente-Akkoord. Het Bureau voor Woononderzoek heeft in opdracht van het Lente-Akkoord in een enquête gevraagd naar het oordeel van de bewoners van projecten met zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen, die minimaal één jaar bewoond zijn. Zeven van de 31 projecten zijn projecten waar de bewoners bovengemiddeld tevreden zijn over aspecten als binnenklimaat, comfort en energie of projecten waar bewoners de hoogste rapportcijfers aan toekennen. Samen vormen ze een mooie staalkaart van zeer energiezuinige nieuwbouwprojecten.

 

De 32 NOM huurwoningen zijn in opdracht van Wonion ontwikkeld en gebouwd en bestaan uit 4 levensloopbestendige woningen, 8 maisonnettes en 20 gezinswoningen. Door de woning met individuele luchtwater-warmtepompen uit te voeren, is de energierekening naar ‘Nul’ te brengen. De woningen zijn onder andere voorzien van een luchtwater-warmtepomp, lage temperatuursverwarming, balansventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen. Daarnaast zijn de woningen zeer goed geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.

Blijvend onderzoek naar het gebruik van materialen met een lange levensduur en het inzetten van energiezuinige installaties. 

Vanzelfsprekend kiezen wij bij ieder nieuwbouwproject voor duurzaam materiaalgebruik, energiebesparing, en het minimaliseren van CO2 uitstoot. Dit doen wij ook bij onze eigen huisvesting. Zo beschikt ons kantoor in Dinxperlo over een WKO installatie, vindt energieopwekking plaats middels zonnepanelen en wordt door lage temperatuur verwarming, koelplafonds, zonwering (screens) en natuurlijke zonwering via loofbomen, de temperatuur op peil gehouden. Het terrein bestaat uit hergebruikte betonstraatstenen, groen bestaat uit inheemse plantensoorten, wadi’s voor de opvang en infiltratie van regenwater en voldoende laadpalen voor het laden van het elektrisch wagenpark.