Historie en nu

Een bouwbedrijf sinds 1851

De in 1826 geboren Johannes Wilhelmus Klaassen ging op 17-jarige leeftijd bij timmerman Jan Roeterink in de Heurne zowel in de leer als in de kost. In mei 1847 vertrok Johan naar Bocholt (D),  waar hij zich verder in het vak bekwaamde. In 1851 keerde hij terug naar zijn ouderhuis  aan de Heelweg in Dinxperlo om zelf een timmerwinkel op te zetten. In datzelfde jaar was hij als timmerman betrokken bij werkzaamheden aan de St.-Michaels kerk te Süderwick (D). Dit is ook het jaar van oprichting, want bij een restauratie in 1954 namelijk stuitten Johan Klaassen en Herman Roeterink  op een inscriptie aan de binnenkant van de steen van de altaarvoet. Hierop was te lezen: ‘Opgemaakt door Hendrik Roeterink en Johan Klaassen Anno 1851’.

Een vast gezegde in die jaren was: ‘Als Klaassen iets in mekaar timmert, geet het nooit meer kapot’.

 

 

Het timmer- en aannemingsbedrijf werd in 1928 een V.O.F. met vader Hendrik en de zoons Willem en Johan. Een dag later trok vader Hendrik zich terug en volgden zijn zoons hem op. In de jaren dertig was het bedrijf gevestigd aan de Heelweg in Dinxperlo. In deze periode werd ook veel klantenwerk en uitbreidingen aan boerderijen verricht.

 

In de jaren die volgden kreeg Johan Klaassen vooral kleine opdrachten van de gemeente Dinxperlo. In 1855 bijvoorbeeld had hij ‘twee schlooten aan de laaden van de schrijftafel op de secretarie’ gemaakt (kosten 60 cent) en het bouwen van een nieuwe houten poort voor de algemene begraafplaats te Dinxperlo in 1862 ter waarde van fl. 14,74.
De echte doorbraak van Klaassen was de gunning van het werk voor het maken van een beschot in de dorpsschool in Dinxperlo. Bij de publieke aanbesteding was timmerman J.W. Klaassen de laagste inschrijver: fl. 155,75

 

 

 

In 1902 werd de stichting van het timmerbedrijf H.W. Klaassen te Dinxperlo notarieel vastgelegd. Johan’s zoon Hendrik Klaassen vestigde zich in dat jaar als timmerman en aannemer in Dinxperlo. Hendrik Klaassen bouwde diverse stations- en tramgebouwen, onder meer in Dinxperlo en Lichtenvoorde en publieke gebouwen zoals o.a. het postkantoor in Dinxperlo. 

 

 

 

Vanaf 1970 nam de zoon van Johan senior het roer volledig over. Ook met Johan Klaassen junior groeide het familiebedrijf uit tot een succesvol ontwikkel- en bouwbedrijf.

Het familiebedrijf is in de jaren flink uitgebreid, dochter Marie-José en zonen Willem, Dirk-Jan en Bas zijn inmiddels ook volop binnen het bedrijf werkzaam. De zesde generatie kondigt zich al bijna aan.

Anno nu

 

De KlaassenGroep bestaat tegenwoordig uit circa 100 eigen medewerkers en heeft een vestiging in Dinxperlo en een vestiging in Arnhem. De huidige directie bestaat uit:

algemeen directeur Michel Menting en commercieel directeur Dirk-Jan Klaassen.

Martien te Molder is bedrijfsleider van de vestiging in Dinxperlo en Martijn van Knijff stuurt de vestiging in Arnhem aan.