Zonnehof Scholen Duivendrecht

Voor de Amsterdamse Stichting voor Katholiek Basisonderwijs (AKSO) en de Stichting Openbaar Onderwijs Primair (OOP) is een nieuwe basisschool gerealiseerd.

Het ontwerp voegt twee verschillende scholen samen onder één dak met de mogelijkheid samen, maar ook separaat te functioneren. Ieders eigen identiteit blijft hierdoor gehandhaafd. Iedere school heeft een eigen entree, waarbij eigen speelpleinen zijn gecreëerd. Voor iedere school is de gebruiksinzet specifiek ontworpen.

De openbare Basisschool ‘de Grote Beer’ is opgezet in verschillende onderwijsgroepen, aan separate leerpleinen. Voor de A. Bekemaschool zijn de basislokalen geplaatst rondom grote centrale leerpleinen. Door de vides binnen iedere school worden de verschillende verdiepingen met elkaar verbonden waarbij deze er voor zorgen dat men zich goed kan oriënteren.  De twee lokalen op de bovenste verdieping van het gebouw doen dienst als creatieve ruimte en kunnen indien nodig worden gebruikt als wissellokaal. Door toepassing van verschillende soorten daklichten reikt daglicht door tot op vele cruciale plekken van de  scholen. Het gebouw, met haar verschillende ontwikkelde vorm, heeft aansluiting gezocht met haar zeer groene omgeving. Door de plastische ontwerpen komt de herkenbaarheid van iedere school tot uiting. In de gevels is op speelse wijze gebruik gemaakt van afwisselend lichte- en donkere bakstenen gevelvlakken. De entrees worden geaccentueerd in helder kleuren en specifieke materialen. De aluminium puien zijn open van opzet en zorgen er voor dat het buitengebeuren naar binnen wordt gehaald. Het mos-sedum dak draagt verder zorg voor een groene inpassing.