Villa Nefkens Wageningen

Dit bijzondere pand in Wageningen is een zeer luxueuze, vrijstaande villa dat ontworpen is door Mecanoo Architecten. De woning biedt een panoramisch uitzicht over de rivier de Rijn en de uiterwaarden. Met dit prachtige uitzicht als uitgangspunt, is het ontwerp van het huis gepositioneerd op een heuvel.

De wens van de eigenaren ‘dicht bij de natuur te zijn’ heeft invloed gehad op het ontwerp.

De organische vormen van de ruimtes zijn uitgebreid naar alle kanten in de richting van de omringende natuur, en geeft het gebouw een open speelse structuur en een dynamische uitstraling.

De keuken / woonkamer met uitzicht op de vier hectare grote tuin is beschut door een continue vloeistof luifel en de terrassen rondom het huis kaderen een schilderachtig uitzicht.

De bovenverdieping lijkt door de dwars geplaatste positionering te zweven. De kap biedt beschutting tegen de zomerzon en in de herfst tegen de wind, het continu onderbroken oppervlak geeft door de willekeurige openingen weet licht in het huis of op de terrassen te brengen. De witte kleur, weerspiegeld door de witte lijn van het terras, contrasteert mooi met de warme houten gevel.

Gebogen volledige hoogte glazen gevel elementen voegen naadloos binnen en buiten samen.

De verbintenis van het gebouw met de natuurlijke omgeving wordt geaccentueerd door het hout wat op grote schaal is gebruikt op de gevel, vloer en frames.