Uitbreiding en verbouw Woon-/Zorgcentrum Ewoud te IJsselstein

Voor zorgorganisatie Vecht en IJssel heeft atelier Dutch een ontwikkelingsplan opgesteld voor de integrale vernieuwing van het huidige complex Ewoud in IJsselstein. Centraal element in het plan is een strook op de begane grond met algemene voorzieningen. Deze strook is loodrecht op de richting van het huidige hoofdgebouw gelegen. Met deze as worden de bestaande en toekomstige gebouwen van het complex met elkaar verbonden.

De eerste fase bestond uit twee delen: Er werd een begin gemaakt met de aanleg van de centrale as. In dit eerste deel hiervan werden activiteitenruimtes, para medisch centrum, bibliotheek, restaurant en keuken als algemene voorzieningen aangelegd.

Het tweede deel was een nieuw gebouw met op de begane grond een huisartsenpraktijk en apotheek. Op de eerste tot vierde verdieping zijn 24 woningen voor ouderen gerealiseerd. De gevel van de centrale as bestaat uit een serie gemetselde penanten met daartussen glasopeningen. Het dak heeft een ruim overstek. Hierdoor is er een rustig, enigszins neutraal gevelbeeld, dat goed aansluit  op de verschillende gevels van de gebouwen. De gevel van het nieuwe gebouw is van licht rode baksteen.

De begane grond is voorzien van grote glasvlakken die binnen een variabele inrichting ten behoeve van huisartsen en apothekers toelaten.

De woningen op de eerste, tweede en derde verdieping worden gekenmerkt door de grote raamopeningen bij de woonkamer en de ruime balkons naast de woonkamers. De vierde verdieping ligt iets terug, hier loopt het terras langs de hele gevel. De kopgevel wordt gekenmerkt door de ruime hoofdingang naar de woningen, het glazen trappenhuis en de afrondingen van de gevel als reactie op de omgeving.