Uitbreiding en nieuwbouw Pax Christi College te Druten

Bij Pax Christi College in Druten heeft een renovatie van het bestaande schoolgebouw plaatsgevonden. Daarnaast is er  een nieuw gedeelte aan het bestaande pand gebouwd, ontworpen door Factor Architecten BV. Door de gefaseerde aanpak en oplevering in zes fasen was het mogelijk dat de school in gebruik bleef tijdens de werkzaamheden.

Het werk bestond destijds uit 330 m² nieuwbouw, renovatie van het bestaande schoolgebouw van 5.000 m² en een nieuwe dakopbouw van 250 m² op het bestaande schoolgebouw. De patio op de eerste verdieping is dicht gebouwd waardoor deze op eenvoudige wijze als leerplein ingericht kon worden. Via een lichtstraat in het dak komt er daglicht in het leerplein en via een vide bereikt het daglicht de begane grond van de praktijkvleugel. Op deze wijze ontstaat er een verticale ruimtelijke verbinding tussen het leerplein op de eerste verdieping en de nieuwe praktijkleerpleinen op de begane grond. Via een nieuwe trap in de vide komen de diverse ruimten dicht bij elkaar te liggen. De gangwanden op de begane grond zijn in het ontwerp veel meer transparant gemaakt. In deze wanden zijn etalages opgenomen zodat de verschillende afdelingen zich kunnen presenteren. De gang, de vide, de gebogen wand en de centrale trap zijn samen het hart van de nieuwe VMBO-afdeling.

De realisering van dit werk is in bouwteamverband uitgevoerd. Met name de vormgeving en uitvoering van de dakopbouw is als gevolg hiervan geheel gewijzigd. Ook is gezocht naar een optimalisatie tussen vormgeving en prijs-/ kwaliteitverhouding van de vele binnenwanden en –puien die vernieuwd moesten worden.