Studentenhuisvesting te Wageningen

Nieuwbouw 149 studentenkamers

In Wageningen zijn er voor Stichting Idealis 149 studenteneenheden langs de Nobelweg en Dolderstraat gerealiseerd. Het project omvat 69 zelfstandige kamers in een gebouw van 6 woonlagen en in 16 woningen 80 onzelfstandige kamers. In de 16 woningen zijn in totaal 80 studentenkamers gerealiseerd. In iedere woning delen vijf bewoners een woonkeuken, toilet, badkamer en een tuin. Het appartementencomplex is een gebouw bestaande uit twee woonvleugels met een transparant middendeel, waarin de trapopgang en lift zijn gepositioneerd. Op de begane grond van 1 van de twee woonvleugels is de fietsenstalling voor de studenten opgenomen. Om het zes lagen tellende gebouw een vriendelijke uitstraling te geven, zijn de kozijnen op verschillende posities in de gevel geplaatst en zijn sommige kozijnen voorzien van kaders. Zo ontstaat een speels karakter.

Grondgebonden woningen

De 16 woningen bestaan uit 3 volledige woonlagen. Op de begane grond zijn de gezamenlijke woonkamer/keuken en 1 studentenkamer gesitueerd. Op de 1e en 2e verdieping zijn per laag 2 studentenkamers aanwezig. De badkamer bevindt zich op de 1e verdieping. Door deze bewuste keus van de opdrachtgever, onzelfstandige kamers huisvesten in grondgebonden woningen, is het mogelijk om de woningen ook als gezinswoningen te verhuren, mocht er in de toekomst sprake van zijn dat er minder studentenhuisvesting nodig is.

Laag energieverbruik

Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen en een laag energieverbruik. De woningen en appartementen zijn extra geïsoleerd en krijgen energielabel A++.

Bijzonder flexibel

Idealis, de gemeente en de universiteit berekenen regelmatig de geprognosticeerde vraag naar studentenhuisvesting voor de korte (5 jaar) en langere termijn (ca. 25 jaar). In de realisatie is rekening gehouden met een eventuele afname van studenten. Er is extra gelet op de flexibiliteit van het plan. Met slechts enkele kleine aanpassingen zijn de woningen ook weer goed bewoonbaar voor gezinnen. Ook de gestapelde bouw kan omgezet worden naar grotere appartementen.