Studentenhuisvesting De Blauwe Weide te Arnhem

De nieuwbouw van de studentenhuisvesting heeft een dubbele impuls aan de vernieuwing van ‘prachtwijk’ Presikhaaf in Arnhem gegeven. De studententoren is een blikvanger voor de omgeving en zorgt met zijn bewoners voor een grotere vermenging van bevolkingsgroepen en verjonging van de wijk. Het gebouw is onderdeel van een grotere herbestemmingsopgave.

De tien verdiepingen hoge toren vormt het antwoord van de architect op de zoektocht in het stedenbouwkundig plan naar een solitair ‘hoogte-element’ zichtbaar baken van vernieuwing van de wijk. De gevelplaten hebben een onderling verschil van afwerkingsstructuur waarmee een subtiel patroon ontstaat. Met de natuurlijk donkerbruine kleur voegt het gebouw zich in de boomrijke ecologische zone. De begane grond van het gebouw is bedoeld voor ondersteunende faciliteiten voor de studenten, technische ruimtes en semi-commerciële voorzieningen. De bovenste negen verdiepingen zijn per laag onderverdeeld in zelfstandige wooneenheden met een eigen WC-unit, douches en keuken. De afmetingen van de eenheden liggen tussen de 15 en 20 vierkante meter. Op de bovenste verdieping is een collectief toegankelijk dakterras gesitueerd.

Het complex is aangesloten op het stadswarmtenet van NUON-warmte. De stadswarmte levert de ruimteverwarming én warm tapwater in de studentenwoningen.