Stichting Bartiméus te Zeist

Stichting Bartiméus is een maatschappelijke organisatie die zich inzet om de kwaliteit van leven van mensen die slechtziend of blind zijn te verbeteren door het leveren van goed, verantwoord onderwijs en goede zorg, dienstverlening en arbeid.

Het terrein in Zeist, waar de campus is gebouwd, maakt onderdeel uit van ‘De Stichtse Lustwarande’. De kenmerken van het oude landgoed blijven zichtbaar in het park dat grenst aan de Utrechtseweg. De gebouwen zijn zo ontworpen dat ze passen bij de omliggende wijken.
De campus is een wijk van Zeist met aandacht voor een veilige omgeving voor de cliënten die dat nodig hebben. Dit is mooi zichtbaar bij de school waar het voortgezet onderwijs (ook) een entree heeft aan de straatzijde, en de woningen. Zelfstandige cliënten wonen aan de rand van het terrein, gericht op de omgeving.

De woningen voor de cliënten die intensievere ondersteuning vragen liggen meer achter op het terrein met beschermde tuinen. In fase 1 ( ca. 7.300 m2) betreft de volgende gebouwen:

  • Een Multifunctioneel Centrum
  • Het SAS-gebouw
  • Woongebouw type Y6
  • Woongebouw type Z6a
  • Het logeerhuis

Het MultiFunctioneel Centrum (MFC) ca. 3.200 m2

Voor veel cliënten is dit het gebouw waar ze kennis maken met Bartiméus. In het MultiFunctioneel Centrum (MFC) komen onderzoek & behandeling en kennis & informatie samen. Naast onderzoek- en behandelruimtes zijn er, op de begane grond, een demonstratieruimte, een bibliotheek en een collegezaal. Ook is er een ‘Grand Café’ waar cliënten, deelnemers aan cursussen en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Op de eerste en tweede verdieping zijn alle kantoren gehuisvest. Medewerkers van de verschillende sectoren krijgen er hun werkplek. Kennisdeling, samenwerking en delen van faciliteiten zijn hierbij kernbegrippen.

Het SAS (Sport, Activiteiten en Studie) ca. 1.900 m2

In de overgang naar het park en naast het bestaande Cruyff Court bevindt zich het centrum voor de kinderen en jongeren; het SAS (Sport, Activiteiten en Studie). Men komt naar het SAS voor ontmoeting, ontspanning, training van vaardigheden, hobby’s, clubs, therapie en sport. Kinderen die de school dagelijks bezoeken kunnen in het SAS tussen de middag lunchen. Beneden, in een aparte vleugel, liggen de sportzaal en een motoriekruimte. Hier kan men fitnessen en trampoline springen. Op de begane grond treft men elkaar in het café en er zijn activiteitenruimtes waaronder een specifieke ruimte waar muziek gemaakt kan worden en er is een timmerlokaal. Naast de ingang ligt de speel-o-theek. Op de verdieping kunnen kinderen snoezelen en voor de hele jonge kinderen is er een rustruimte. De activiteitenruimtes die hier liggen worden ook voor cursussen gebruikt.

Woongebouw type Y6, 24 personen, ca. 1.200 m2

Dit woongebouw bestaat uit 4 woningen voor 6 personen. De Y-woning is ontworpen voor cliënten die ondersteund worden om een zo groot mogelijke zelfredzaamheid te bereiken. Echter, cliënten die meer ondersteuning nodig hebben, kunnen ook in deze woning wonen. De woningen liggen op de begane grond en op een eerste verdieping. Elke woning heeft een eigen voordeur. De woningen op de verdieping kunnen binnendoor met een lift bereikt worden, zodat ook cliënten met een beperkte mobiliteit op de verdieping kunnen wonen. Elke woning heeft een rolstoeltoegankelijke badkamer. Cliënten hebben een eigen zit- en slaapkamer van ca. 15,5 m² en delen met zes personen een woonkamer. De woningen op de verdieping hebben een balkon grenzend aan de woonkamer. De woningen op de begane grond hebben een terras.

Woongebouw type Z6a, 6 personen, ca. 330 m2

De woning is ontworpen voor cliënten die intensieve ondersteuning en zorg nodig hebben. De doorlopende kap van de woning visualiseert ‘bescherming’. De Z woningen liggen geheel op de begane grond. Cliënten hebben een eigen zit- en slaapkamer van ca. 15 m² en delen met zes personen een woonkamer. Voor de persoonlijke verzorging is er per gebouw een badkamer met een hoog-laag bad en een rolstoeltoegankelijke doucheruimte. Waar nodig kan een plafondtillift geïnstalleerd worden in de sanitaire ruimtes. Alle woningen hebben een terras welke grenst aan de woonkamer.

 

Het logeerhuis, 12 personen, ca. 600 m2

Op een centrale plek, meteen zichtbaar als men via de parkeerplaats het terrein op komt, ligt het logeerhuis voor twaalf logees. Het logeerhuis is tweelaags gebouwd. De verdieping is met een lift bereikbaar en is toegankelijk voor cliënten met mobiliteitsproblemen. De badkamers hebben een hoog-laag bad en op elke verdieping is een rolstoeltoegankelijke doucheruimte. Op de benedenverdieping komt een plafondliftsysteem in de badkamer welke doorloopt naar drie slaapkamers. Het logeerhuis heeft een balkon en een terras aangrenzend aan de woonkamer.