Renovatie en uitbreiding Airborne museum Hartenstein te Oosterbeek

De historische Villa Hartenstein van de Stichting Airborne Museum te Oosterbeek heeft een ingrijpende renovatie en uitbreiding ondergaan. Hierbij is de open structuur van de villa, waarin het museum is gevestigd, in ere hersteld. Ook de zichtlijnen door het omringende park zijn in de oorspronkelijke staat teruggebracht, zodat het museum weer in volle glorie te zien is.

Door de architect is een kostenbewust ontwerp gemaakt vanuit het duurzaam bouwen principe. De villa, die het middelpunt was van de wereldberoemde Slag om Arnhem, is weer klaargemaakt voor de toekomst, waarbij een uitbreiding is gerealiseerd zonder het monumentale beeld te verstoren.

Het bestaande deel van de villa is na een ingrijpende verbouwing in grote lijnen teruggebracht naar de staat van 1944. Daarnaast is op twee manieren het pand uitgebreid.

Allereerst is een nieuwe, ruime en rolstoeltoegankelijk entree gemaakt met ontvangstruimte. Door dubbel glas te gebruiken en te spelen met de bomenpartij in het park voor de benodigde schaduw, is de klimaatbeheersing op duurzame manier ingevuld.

De tweede uitbreiding, een 900 m² grote ondergrondse bak, biedt ruimte aan de Airborne Experience. Door de bijna vijf meter hoge decors en originele attributen als jeeps en dergelijke bevindt de bezoeker zich hier als het ware middenin de Slag om Arnhem. Een ervaring die uniek is in Europa. Ook hier komt het duurzaamheidsaspect weer om de hoek kijken: de ondergrondse ruimte heeft een stabiel binnenklimaat.

In de originele villa, die tijdens de oorlog als hoofdkwartier van de beroemde generaal Urquhart fungeerde, bevindt zich nog steeds het museale gedeelte. Dit deel is in oude stijl hersteld en gemoderniseerd. Er is onder andere ruimte gecreëerd voor een lift en het pand is aan de huidige normen, met betrekking tot isolatie en inbraakbeveiliging, aangepast. Door de slimme uitbreiding en doordachte logistiek kan het museum nu veel meer bezoekers aan, zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk. Bezoekers lopen vanaf de parkeerplaats langs de villa naar de entree en krijgen direct een overzicht van het prachtige pand.