Renovatie en nieuwbouw AZC te Grave

Op het terrein van de voormalige Generaal de Bonskazerne zijn zeven duurzame woongebouwen in een parkachtig omgeving gebouwd. Naast de nieuwbouw van deze gebouwen is het Trigion (poortwachter) gebouw gerealiseerd. Verder hebben er diverse renovaties plaatsgevonden van bestaande gebouwen. Tevens is de complete inrichting van het terrein, waaronder een grote fietsenstalling, speelveldjes en bankjes, alsmede de aanleg van verlichting en wegen gerealiseerd.

Zeven duurzame woongebouwen

Op de plek van de voormalige sportvelden en stormbaan zijn in een verspringend patroon, zeven nieuwe woongebouwen neergezet met in totaal 76 appartementen. Deze woongebouwen zijn opgebouwd uit twee en drie lagen en zien er aan de buitenkant ongeveer hetzelfde uit. De indeling van de gebouwen is wisselend en afgestemd op verschillende gezinssituaties. Daarnaast zijn de gebouwen zo ingedeeld dat, mocht de functie van asielzoekerscentrum in de toekomst ooit vervallen, er ook een andere woon- of zorgbestemming aan kan worden gegeven.

Poortwachtersgebouw

Aan het begin van het terrein is een poortwachtersgebouw geplaatst, voorzien van een slagboom en uitgebreide beveiligingsapparatuur. Ook beschikt het gebouw over een ontvangstruimte voor de bezoekers. Om de veiligheid en het overzicht op het terrein te bewaren moet iedere bezoeker zich eerst melden bij de balie. Het poortwachtersgebouw is het eerste aanspreekpunt voor de bezoekers en dient hierdoor als ‘eye catcher’. Aan de buitenzijde van het gebouw is een bijzonder element toegevoegd. Om eenheid te creëren zijn, op het hellende dakvlak van het poortwachtersgebouw, steenstrips toegepast die overeenkomen met de gevelstenen van het gebouw. Dit geeft het pootwachtersgebouw een unieke uitstraling.