Nieuwbouw St. Jozefschool te Winterswijk

De nieuwbouw van de St. Jozefschool staat in het hartje van Winterswijk. Op vrijwel exact de locatie van de oude school aan de Schoolstraat 1 staat het nieuwe schoolgebouw. Een gebouw dat door zijn materialisatie, detaillering en uitstraling goed past binnen de stedenbouwkundige context van de wijk.

De school volgt de langgerekte vorm van het kavel en is opgetrokken uit metselwerk. Het gebouw is voorzien van een markante zadelkap opgetrokken uit keramische dakpannen. Door het rigide ritme in de gevels en de verticale richting van de aluminium kozijnen heeft het gebouw een strakke en statige uitstraling. De entrees en de grote kozijnen ter plekke van de lesruimten worden gekenmerkt door betonnen kaders  waarvan de meeste markante, ter plaatse van de hoofdentree, door het dak steekt. Het metselwerk heeft een warme uitstraling en is voorzien van verspringingen en rollagen die het gebouw een eigen karakter geeft.

De buitenruimte van de school loopt vrijwel naadloos over in het plein van de naastgelegen kinderopvang. Deze is gesitueerd in een ‘oude’ pastorie die gerestaureerd is. In het gebouw is een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang ondergebracht.

De school is functioneel opgedeeld in een aantal clusters. Alle lokalen zijn gegroepeerd rond een tweetal grote leerpleinen. Daarbij zijn de lokalen zodanig gesitueerd dat ze op een eenvoudige wijze geschakeld kunnen worden. Het speellokaal kan door middel van een paneelwand eenvoudig worden geschakeld aan de entreehal met een markante theatertrap. Op deze wijze ontstaat een multifunctionele ruimte voor vieringen, musicals e.d.