15 woningen “De Wegwijzer” – Dinxperlo

In het dorpscentrum van Dinxperlo gaan wij op de locatie van de voormalige basisschool ‘De Wegwijzer’ 15 Casa Vita woningen bouwen.

Het plan bestaat uit 5 levensloopbestendige woningen en 10 eengezinswoningen, met aan de achterzijde van de woningen een gemeenschappelijke buitenruimte. Alle woningen worden gerealiseerd met de voorgevels richting de bestaande wegen en de nog te realiseren verbinding tussen de locatie en het centrumgebied van Dinxperlo. Hierdoor ontstaat een alzijdig bouwblok. Het plangebied is als één geheel ontworpen, waarbij de individuele terrassen aan de achterzijde van de woningen en de collectieve buitenruimte naadloos in elkaar overlopen.

Doordat de gemeenschappelijke buitenruimte volledig omringt is door bebouwing en hekwerk met hedera begroeiing voor een zachte groene uitstraling, ontstaat er een hofje met een sfeervol en geborgen karakter waar bewoners naar elkaar omkijken. De doelgroep waarvoor de woningen gerealiseerd worden zijn starters, jonge gezinnen en ouderen.

In het ontwerp zijn een aantal kenmerkende elementen van de voormalige basisschool teruggebracht. Kenmerken als de (schijn)schoorstenen op het dak, de gemetselde oortjes in de topgevels en de dakkapellen op het voordakvlak zijn verwerkt in het ontwerp. De basis van de woningen bestaat uit één laag met een (langs)kap. Er is gekozen voor een baksteenarchitectuur waarbij de buitenzijde van de woningen uitgevoerd wordt in een oranje, rode steen met een lichtgrijze voeg. De plint van de woningen krijgt een antracietkleurige voeg. De daken van de woningen worden voorzien van roodkleurige dakpannen, waarbij de dakkapellen het dakvlak breken. De deuren en ramen krijgen een neutrale kleur om ervoor te zorgen dat de uitstraling van de woningen rustig is. Kleur en materiaalgebruik dragen bij aan het gewenste beeld, er is een natuurlijke samenhang.

Architect: Bouwkundig teken- en adviesburo MILO

Oplevering: (2025)