Voor de nieuwbouwwijk Tabaksteeg (Leusden-Zuid) is een werkelijk multifunctioneel centrum ontstaan. Al in het voortraject zag men kans om de som meer te laten zijn dan de delen. Samen onder een dak is hier meer dan een pand delen, het schept extra mogelijkheden.
Een uitgebreid dienstencentrum biedt onderdak aan kinderopvang (Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang) een peuterspeelzaal, een openbare- en een protestantschristelijke basisschool, een sportzaal, een bibliotheek, een wijkcentrum en een sportschool.
Door intern activiteiten te bundelen is er groeiruimte voor nieuwe producten. Zo zal de bibliotheek de documentatie voor de scholen verzorgen en met het buurthuis één entree vormen: het leescafé.
Rond 2 patio’s liggen vanaf de noordoosthoek de 2 basisscholen, de bibliotheek (zuid), het wijkcentrum, de PSZ, het KDV (west) en een overdekte fietsenstalling (noord). Alle met een gezicht en ingang aan de straat. De sportzaal ligt op de 1e verdieping in het hart van het gebouw, de BSO boven het wijkcentrum. Aan de westrand op de 1e en 2e verdieping zijn er ruimten verhuurd aan een sportschool. Alle gebruikersgroepen kunnen elkaar bovendien ook binnendoor bereiken. Elke gebruikersgroep heeft een ‘servicebox’, met daarin toiletten, opslag, keukentje en ook de lift en trap. Elke box heeft een eigen opvallende, zowel van binnen als van buiten direct herkenbare, kleur.
In het verder vooral grijs en wit gehouden interieur, dat met een betonvloer met transparante gietvloer en wit gesausd plafond ruimte laat voor de verbeelding, geven deze felle boxen richting. Om de buitenspelende kinderen te beveiligen zonder hekken te hoeven plaatsen zijn de pleinen een halve meter verdiept. Fietsen kunnen er zo niet zomaar op rijden en kinderen stappen er niet zomaar af. Ook in het gebouw liggen de verschillende afdelingen verdiept. De overgang naar de volgende gebruikersgroep wordt steeds gemarkeerd via een hele luie trap – 5 treden van 10 cm. – die direct een tribune en een speelobject vormt.
‘Samen in een gebouw’ levert op alle fronten meerwaarde. Ruimten kunnen dubbel gebruikt worden: de wijkbibliotheek tevens inzetten als mediatheek voor de scholen en als overblijfruimte, theaterzaal en aula. Het handenarbeidlokaal van school kan ’s middags gebruikt worden voor de BSO en ’s avonds voor een cursus. Dat scheelt: in grondbeslag, in bouwkosten, in schoonmaak, in onderhoud, in energie – compactere vorm – en in personeel.
Het gebouw is bijzonder duurzaam ontworpen. Zo heeft het o.a. gebalanceerde ventilatie met warmte terugwinning, FSC hout, mossedum dak, WKO, gebruik van aardwarmte door warmte- en koudeopslag