Metis Montessori Lyceum in Amsterdam

Het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam Oost is fors uitgebreid. In de school voor mavo, havo en vwo aan het Oosterpark is na de uitbreiding ruimte voor circa 900 leerlingen. Het nieuwe gedeelte staat naast het monumentale pand en heeft een directe aansluiting op het pand.

Strak ontwerp

De dienstwoning, wat een onderdeel van het schoolcomplex vormt, is gerenoveerd en daaromheen is het nieuwe gedeelte van de school gebouwd. Het nieuwe gedeelte bevat klaslokalen, een centraal trappenhuis en een kantine annex aula. In totaal gaat het om 4410 m3 in vijf bouwlagen. Het ontwerp is een radicaal antwoord op  het gesloten monumentale karakter van de oude school. Het strakke ontwerp met de matzwarte gevels in de nieuwe opzet van het net gerenoveerde Oosterpark.

Kunstwerk

In de kelder is er een stalling voor fietsen en scooters gerealiseerd, evenals kleedruimtes en douches. De begane grond is voorzien van een glazen plint, die de kantine/aula en de laboratoriumruimtes van de Technasium-afdeling voor de omgeving zichtbaar maken. Vanaf de eerste etage zijn er openslaande ramen aangebracht met HR++ glas en aluminium kozijnen met daartussen zwarte aluminium beplating. Als zonwering zijn elektrisch bedienbare zwarte geperforeerde panelen geïnstalleerd, die onderdeel uitmaken van het kunstwerk “Here Comes The Sun” van Chris Kabel. Er zijn 4.500 transparante glazen lenzen en filters in diverse kleuren aangebracht in deze panelen. De lichtinval zorgt voor diffuse speelse lichteffecten in de klaslokalen.

Voorzieningen

Het gebouw heeft een plat dak voorzien van bitumen. Hier staan de kasten voor de luchtbehandeling en koelen netjes weggewerkt uit het zicht achter de geperforeerde gevelpanelen. Er staan geen zonnepanelen op het dak maar alle voorzieningen zijn wel aangebracht zodat deze in de toekomst eenvoudig aan te brengen zijn. Met uitzondering van de kleder zijn alle verdiepingen voorzien van vloerverwarming. De wanden zijn afgewerkt met glasvezelbehang en de betonnen vloeren zijn voorzien van een kunststof gietvloer. In de systeemplafonds is de ledverlichting aangebracht. Het pand heeft een geavanceerde brandmeldcentrale met een ontruimingsinstallatie. Dit alles maakt dat het gebouw het energielabel A krijgt dus zeer energiezuinig. .