Afbramerij Ulft, Innovatiecentrum DRU Industriepark

De enorme hal van de voormalige afbramerij bij de DRU Cultuurfabriek is een innovatief centrum, waar onderwijs, ondernemerschap, kunst en historie elkaar ontmoeten. Het gebouw is één van de 7 rijksmonumenten op het Cité Industrielle in Ulft. Het kan met recht een van de oudste en langst in gebruik genomen industrieterreinen van Nederland worden genoemd. Het Cité Industrielle is onderdeel van het DRU Industriepark.

De Afbramerij is een gebouw van zo’n 2.600 m2. Hier werden de bramen of baarden van het metaal met vijl of beitel afgewerkt, ook wel afbramen genoemd. De Afbramerij gaat ruimte bieden aan unieke activiteiten. Daarnaast wordt het een voorbeeld van duurzaam herbestemmen van monumenten. Door onder andere slimme dingen te combineren, door goed geïsoleerde dozen in de bestaande ruimte te plaatsen en door goed gebruik te maken van natuurlijke kansen in het gebouw gaan hier betere dingen gebeuren.

De kerngedachte van de Afbramerij is de vervlechting van functies en gebruikers. Hierdoor door ontstaat inhoudelijke dynamiek en menselijke ontmoeting. Verschillende uitingen, collecties, gebruikers en gebeurtenissen gaan op elkaar reageren om zo een vitale plek te creëren, waar je graag wil zijn en wil blijven terugkomen.

Ondanks dat de afbramerij een groot complex is, moest er toch nog een uitbreiding gemaakt worden voor smeden en lassen. Vanwege de hoge brandrisico’s is er een extra pand gerealiseerd, dat is uitgevoerd in staal dat een echte ‘oerkleur’ heeft.