De Zwanenpoort te Varsseveld

De Zwanenpoort is een initiatief van een groep actieve senioren; zij ontwikkelden samen met Wonion de woongroep gemeenschappelijk wonen voor senioren in Varsseveld. De locatie aan het Grutterinkpad in Varsseveld bleek een ideale plaats te zijn voor het project.

Het gebouw bestaat uit twee gebouwen in 3 bouwlagen, het eerste bouwdeel bevat met name de gemeenschappelijk voorzieningen zoals de bergingen, een gemeenschappelijk ruimte met patio en nog een drietal appartementen. Qua architectuur sluit dit gedeelte aan bij de bestaande bebouwing en maakt daardoor ook de bestaande straatwand. Het tussen lid bevat de entree van het gebouw en is zo transparant mogelijk gehouden waardoor de beide bouwdelen duidelijk los van elkaar zijn gekomen en er ook een doorkijk naar het achter terrein ontstaat.

De overige appartementen bevinden zich in een lange vleugel langs het Grutterinkpad, waar zich aan de straatzijde een houten galerij bevind als ontsluiting. De keuken van de appartementen, de woonkamer en de hoofdslaapkamer zijn aan de achterzijde gesitueerd en daar ervaar je als bewoner hoe bijzonder het wonen in het centrum kan zijn. Qua materiaal en architectuur onderscheidt zich dit gedeelte van het gebouw dat aansluit op de bestaande bebouwing. Grote glasvlakken en een meer eigentijdse architectuur bepalen hier het totaal beeld.