BREEAM Excellent en nul-op-de-meter woningen

BPD en KlaassenGroep winnen tender herontwikkeling Imboslaan in Dieren

Op 11 december jl. heeft de gemeente Rheden de tender voor de voormalige Mavo-locatie aan de Imboslaan in Dieren (voorlopig) gegund aan de combinatie BPD (Bouwfonds Property Development) en KlaassenGroep. In het plan, ontworpen door Geesink Weusten Architecten en Atelier Loos Van Vliet, staat symbiose van wonen en natuur centraal. Bomen blijven behouden en woningen worden organisch in de ruimte geplaatst. De 39 toekomstige circulaire, energieneutrale woningen gaan als het ware op in de natuur. De duurzaam gebouwde woningen zijn modulair en aanpasbaar voor elke levensfase en gezinssamenstelling.

Het plan, genaamd Imbospark, kenmerkt zich doordat bijzondere bomen, dicht verruigd bos met dood hout en bosweiden behouden blijven. De woning is te gast in het landschap. Dat betekent dat in veel gevallen de natuur tot aan de gevel van de woning loopt. De woningen worden levensloopbestendig ontwikkeld. Ze worden modulair opgezet waardoor bewoners flexibel de woning kunnen indelen en kunnen voorsorteren op toekomstig gebruik van de woning. In het plan zijn 15 sociale huurwoningen voor Vivare opgenomen.

BREEAM Excellent en nul-op-de-meter woningen
De woningen voldoen aan de strenge duurzaamheidseisen van BREEAM Excellent en zijn daarnaast all-electric. Verder worden de woningen zo uitgerust dat toekomstige bewoners straks te allen tijde bewust zijn van hun energieverbruik. Alle 39 woningen zijn energieneutraal (nul-op-de-meter) en voor meer dan 50% circulair gebouwd. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van bio-based producten die herbruikbaar, recyclebaar of demontabel zijn.

Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager bij BPD, namens de combinatie BPD en KlaassenGroep, legt uit: “Alle prachtige eigenschappen die dit bosrijke gebied nu al heeft, willen we versterken. Dat doen we door zorgvuldig en passend ontworpen woningen te integreren in het gebied. En we gaan omwonenden en toekomstige bewoners betrekken in de verdere uitwerking van dit plan. Zo willen we meerwaarde creëren voor alle (toekomstige) Dierenaren in en rondom deze prachtige locatie.”

Imbospark wordt ontwikkeld en gerealiseerd door combinatie BPD (Bouwfonds Property Development) en KlaassenGroep in samenwerking met Vivare, gemeente Rheden, Geesink Weusten Architecten en Atelier Loos Van Vliet.