Beltmancomplex, Transformatie cultureel- en industrieel erfgoed in Ulft

Het Beltmancomplex, met de beeldbepalende watertoren, is de vroegere emailleerfabriek van het DRU complex in Ulft en is bestempeld tot industrieel erfgoed. In een bouwteamopdracht (Engineer & Build) met Woningcorporatie Wonion zijn in de emaileerfabriek 15 grondgebonden huurwoningen en het kantoor van Wonion gebouwd. Op de eerste verdieping van het beltmancomplex realiseerde Wonion tevens  ‘ondernemersfabriek Ulft’;  flexwerkplekken voor zelfstandige ondernemers.

 

Het bouwblok kenmerkt zich als een carré-vormig bakstenen complex. Voorheen was het binnenterrein overdekt met oude sheddaken. Een groot deel is verdwenen waardoor er een open binnenplaats is ontstaan met een gezamenlijke binnentuin.

 

De architectonische uitstraling van het historische gebouw is bij de woningen gehandhaafd zodat het oude karakter van de woningen behouden bleef. Er is om die reden veel restauratiewerk uitgevoerd en zo zijn de cultuurhistorische elementen bij zowel de kantoorruimte als de woningen behouden gebleven. De gietijzeren kozijnen zijn gehandhaafd en de betonnen spanten in de vloerconstructies zijn op iedere verdieping zichtbaar. Voor de woningen zijn inbouwpakketten geplaatst. De woningen hebben een zeer groot vloeroppervlak, variërend van 100 tot 166 m2.