Aldi-supermarkt Nieuwe Pelgrimterrein te Gaanderen

Het initiatief voor ontwikkeling en realisatie van de supermarkt met magazijn, kantoor, overdekte expeditiezone en parkeergelegenheid sloot aan bij de behoefte van de Aldi om een sterke winkel met goed parkeren te realiseren in de regio Gaanderen – Terborg – Silvolde en zodoende een concurrerend winkelbestand in Gaanderen te realiseren.

Door de gunstige ligging in het centrum van Gaanderen en de omvang van het perceel is deze uitermate geschikt voor een supermarkt. De Aldi-supermarkt heeft de plattegrond van de ‘ideale’ Aldi en door de expeditie zone te overkappen is gezorgd voor een goede inpassing in de omgeving; geluidsoverlast voor omwonenden is tot een minimum beperkt. De parkeerplaats bestaande uit 54 parkeerplekken is inclusief de ondergrondse infrastructuur en een voorafgaande sanering van de grond en het grondwater. De sanering was noodzakelijk omdat op de locatie jarenlang de fabrieken van de witgoedfabrikant Pelgrim hebben gestaan.

Het ontwerp van de winkel vindt zijn oorsprong in de traditionele Achterhoekse bebouwingskenmerken. De winkel is geplaatst parallel aan de lintbebouwing als kruidenierszaak die langzamerhand is uitbreid naar de achterzijde. Kenmerkende elementen als rode baksteen, antracieten dakpannen en dakoverstekken zijn gecombineerd met eigentijdse architectuur waarbij gebruik is gemaakt van zink en staal. Optimale prijs-kwaliteit verhouding alsmede het reduceren van de onderhouds- en beheerlast zijn belangrijke uitgangspunten geweest in het ontwerp en de realisatie. Dit is terug te vinden in duurzame en onderhoudsarme materialen en detailleringen.