32 NotaNul sociale huurwoningen in de Achterhoek

In opdracht van woningcorporatie Wonion worden 32 NotaNul woningen gerealiseerd aan de DRU-Laan in Ulft.  In het plan zijn diverse woningtypes opgenomen, 4 levensloopbestendige woningen, 20 eengezinswoningen en 8 maisonnettes.

Architectuur

De architectuur van de woningen is zeer sprekend. Diverse verschillen van indeling en kleuren in de gevel, gecombineerd met verschillen in goothoogte geven de woningen een eigen en individueel karakter. Voor het metselwerk zijn robuste gevelstenen toegepast, in combinatie met zinken elementen. Hierdoor ontstaat een stoere industriële uitstraling die past tussen de direct in de omgeving aanwezige  monumentale industriële gebouwen.

Duurzaamheid en bewustzijn

Bij het ontwerp speelden lage woonlasten, duurzaamheid en wooncomfort een grote rol. Door de woning all-electric in te richten is er geen gasaansluiting nodig. Om de energierekening naar ‘Nul’ te brengen worden de woningen voorzien van onder andere een luchtwarmtepomp, lage temperatuursverwarming en zonnepanelen. Daarnaast worden de woningen zeer goed geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen. Mede hierdoor wordt het een behaaglijke, comfortabele en betaalbare woning.

Het Gietelink

De 32 energieneutrale woningen zijn onderdeel van Het Gietelinck. Het Gietelinck bevindt zich binnen de bebouwde kom van Ulft. Op deze plek heeft een herstructurering van 13 hectare bedrijventerrein plaatsgevonden. De vertrokken bedrijven hebben een industrieel erfgoed achter gelaten die van nieuwe gebruiksfuncties zijn voorzien. Het stedenbouwkundig plan die destijds gehanteerd werd, voorziet onder meer in de bouw van circa 280 woningen, hoogwaardige openbare ruimten en groenstructuren die gekoppeld worden aan de ecologische verbindingszone langs de Oude IJssel. Het appartementencomplex De IJzergieter heeft zijn naam te danken aan de historie van de plek.