Overeenkomst bouw Klimaatneutrale kindcentra Markelo en Delden ondertekend

Met het zetten van de handtekeningen is op donderdag 31 januari de bouw van de twee Kindcentra in Markelo en Delden officieel bezegeld. Nadat het college enkele dagen hiervoor al een definitief besluit nam over de bouw van twee kindcentra, werden de benodigde handtekeningen gezet door wethouder Pieter van Zwanenburg en Martien te Molder, bedrijfsleider van de KlaassenGroep. Dit onder toeziend oog van Jasper Kok, bestuurder van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hof van Twente en Nicole Olde Meule, bestuurder van Kinderopvang Hof van Twente. Ralf Dwars en Frank Konings, bestuurders van Stichting Primair Onderwijs Brigantijn, konden helaas niet aanwezig zijn.

Kindcentra in Delden en Markelo duurzaam in alle opzichten

Beide scholen worden klimaatneutraal en aardgasloos, met een wel heel bijzondere techniek voor IKC Magenta in Delden. Daar is gekozen voor het ‘Sound Energy’-systeem waarmee gekoeld kan worden met geluidsgolven. ‘Uniek in de wereld’, noemt wethouder Pieter van Zwanenburg de gekozen techniek. Het gebouw in Delden wordt straks gekenmerkt door hele hoge GPR-scores (gemiddeld 9 op alle onderdelen) en de classificatie ‘frisse scholen klasse A’ op bijna alle onderdelen.

Innovatief

De gemeente heeft bij de aanbesteding van de bouw van de twee integrale kindcentra gekozen voor het zogenoemde ‘innovatief partnerschap’. De eerste tender in Europa die op deze wijze is uitgezet. De partners binnen dat consortium, KlaassenGroep, RoosRos architecten en Rouweler Installaties, hebben daarin afgelopen jaar samen met de betrokken schoolbesturen en gemeente, invulling gegeven aan de ‘Groene Droom’ voor beide kindcentra. Die droom omvat onder andere de verbinding tussen binnen én buiten spelen en leren. Daarnaast is groen bouwen een thema, waarbij de partners binnen het consortium hebben gezocht naar innovatieve manieren om energie te besparen.

De bouw van het IKC Magenta in Delden begint rond 1 april. Het nieuwe gebouw komt op de plek van voormalige basisschool Twickelo en biedt onderdak aan de leerlingen van de Twickelo, de Ranninkschool en De Toonladder. Die drie scholen zijn inmiddels al gefuseerd. De bouw van het kindcentrum in Markelo begint later, rond 1 juli. Dit IKC biedt straks onderdak aan leerlingen van basisscholen De Zwaluw en de Welp en aan de kinderen van kinderopvang Hof van Twente.

Onderstaand de video’s van de twee kindcentra: