Moderne hypotheken

Alle moderne hypotheekvormen hebben één ding gemeen. U lost gedurende de looptijd niets af. Omdat u niets aflost, betaalt u relatief veel rente.

Bij een aflossingsvrije hypotheek bestaat in beginsel alleen een verplichting om periodiek rente te betalen, u hoeft niets af te lossen. Deze moderne hypotheekvorm wordt tegenwoordig vaak gecombineerd met de opbouw van eigen vermogen via sparen en/of beleggen. Er zijn ook combinaties mogelijk met andere hypotheekvormen.

Bij een spaarhypotheek gebruikt u de verzekeringspremie om een gegarandeerde einduitkering bij elkaar te sparen. U loopt hierbij geen enkel risico dat u aan het einde van de rit tekort komt. De opgespaarde rente is in principe belastingvrij, binnen de wettelijke grenzen en onder bepaalde voorwaarden.

Bij een spaar-/beleggingshypotheek kunt u zelf kiezen of u de premies voor de verzekering wilt sparen of beleggen. U kiest voor een mix van sparen en beleggen, die u tussentijds altijd kunt veranderen, al naar gelang uw financiële situatie of de opbrengsten op de effectenmarkt.

Bij een beleggingshypotheek verdient u het eindkapitaal niet door te sparen, maar door te beleggen. Uw maandelijkse premie wordt belegd binnen een afgesproken risicoprofiel. Beleggen brengt risico met zich mee. Er is met beleggen wel een kans dat het rendement hoger ligt dan de rente van een spaarhypotheek.