Kindcentrum Borne West voor Stichting Brigantijn

Omdat beide basisscholen Jan Ligthart en ’t Oldhof niet meer voldoen aan de eisen van hedendaags onderwijs en deze aan vervanging toe zijn,  zullen beide scholen worden samengevoegd en gehuisvest in één nieuwe school. Het gebouw ’t Ridderspoortje zal worden gerenoveerd en worden geïntegreerd in het nieuw te bouwen schoolgebouw.

De Europese selectie voor de bouw en renovatie van dit kindcentrum ’t Ridderspoortje is gewonnen door de KlaassenGroep. Hiermee komen Stichting Brigantijn en de gemeente Borne dichterbij de eerste stap voor de realisatie van dit prachtige gebouw, ontworpen door Te Kiefte Architecten.

Bijzonder is dat de nieuwe school nagenoeg volledig van hout wordt. Fundering en de techniekkelder is van beton, maar dat is dan ook het enige. Het hout dat gebruikt wordt is ook weer demontabel, waarmee het gebouw flexibel is en er een andere indeling gemaakt kan worden omdat er geen dragende muren zijn.

De hoogte van het gebouw is ook bijzonder. Door hoge plafonds loopt het CO2 gehalte minder snel op en blijft er meer zuurstof in de ruimte. Ook komt er zo veel daglicht naar binnen. Er zijn straks geen gangen, maar gekoppelde leerpleinen. Elke afdeling krijg een eigen ingang, toiletgroep en leerplein.

Begin juni 2024 is de overeenkomst voor de bouw getekend en kan er gestart worden met de sloop.

 

 

 

 

 

 

Artist Impressions door Te Kiefte Architecten